Równam W Górę!

„Równam w górę”. Pilotażowy program zajęć rozwijających dla dzieci i młodzieży

Projekt skierowany jest dla dzieci z klas 4-6 szkoły podstawowej. W ramach projektu prowadzona jest świetlica przy szkole ZSP7 w Rybniku Borkach. Spotykamy się dwa razy w tygodniu i prowadzimy m.in. warsztaty rozwijająco-rekreacyjne, wycieczki turystyczno-edukacyjne, treningi twórczości i wiele innych atrakcji.

Projekt jest realizowany przez Fundację „Superfundacja”, współfinansowany ze środków Miasta Rybnika.

Co za nami:

Warsztaty lalkarskie

Pani Magdalena Biedrończyk pokazuje nam kilka sztuczek na ręcznie robione lalki z gałganków. Lale wykonane przez uczestników powędrują na konkurs zorganizowany przez Muzeum Miejskie w Żorach. Przedmiotem konkursu jest wykonanie lalki – szmacianki przedstawiającej dowolną postać  ze śląskich legend (np. bebok, meluzyna, strzyga, wietrznica, połednica, podciep, utopek itp.) uwzględniając charakterystyczne cechy wybranej postaci. Jak Wam się podobają nasze połednice? Więcej na profilu facebookowym Sztuczki.

Zajęcia z projektowania produktu z Bubbles Studio

Ostatnio w projekcie „Równam w górę” sporo zajęć manualnych. Na zajęciach prowadzonych przez panią Karolinę z Bubbles Studio uczestnicy wykonywali własnoręcznie formy do odlewów przedstawiające lisy. Wykonanie takiej formy wymaga nie tylko precyzji i rozwija zdolności manualne ale wymaga także sporo wysiłku fizycznego. Sami zobaczcie! Powstałe formy zalaliśmy betonową mieszanką i czekamy aż zastygną. Kolejne zajęcia w przyszłym tygodniu.

Dziady kontra Halloween

Listopadowe nastroje udzieliły się także Równej grupie. Tematem ostatnich zajęć w październiku były tradycje listopadowych świąt. Poza popularnym Halloween przypomnieliśmy sobie polskie i prasłowiańskie tradycje m.in obrzęd dziadów. Czytaliśmy fragment „Dziadów cz. II” Adama Mickiewicza, poszukiwaliśmy zaduszkowego nastroju przy blasku świec i wspominaliśmy tych, którzy odeszli. Zajęcia zakończył warsztat wycinania dyni. Wiecie, że tradycja ta pochodzi z krajów anglosaskich, a światło w dyniowych lampionach miało odstraszać złe duchy? Zobaczcie efekty naszej pracy i niczego się nie bójcie!

Równa grupa na basenie

W ramach zajęć rekreacyjnych uczestnicy projektu „Równam w górę” rozpoczęli cykl spotkań na basenie. Zajęcia prowadzi Agnieszka Bieniak – nasza fizjoterapeutka i instruktorka pływania. Zajęcia na basenie mają na celu nie tylko promocję zdrowego stylu życia i aktywności ruchowej ale zawierają także elementy nauki pływania. Jedną z metod pracy z uczestnikami jest metoda Halliwicka, która ma na celu wypracowanie poczucia bezpieczeństwa w środowisku wodnym oraz uczucie odprężenia i relaksacji. Wkrótce więcej informacji na temat zajęć na basenie w ramach działań Superfundacji.

Wokół Zalewu Rybnickiego – zajęcia rekreacyjne w „Równam w górę”

Wrzesień rozpieszcza pogodą dlatego z uczestnikami projektu „Równam w górę” postanowiliśmy zorganizować zajęcia rekreacyjne na świeżym powietrzu. Tym razem bohaterem zajęć był… Zalew Rybnicki. Korzystaliśmy z świetnie rozwiniętej sieci ścieżek rowerowych i pływaliśmy na jednostce udostępnionej przez Sekcję Żeglarską KS Górnik. Serdecznie dziękujemy Bosmanowi Przemkowi za pomoc w rozpaleniu grilla. Zachęcamy do zobaczenia fotorelacji z naszych żeglarskich zmagań. Ahoj Marynarze!

Gra terenowa dla Superpodróżników

30 czerwca spotkaliśmy się na ostatnich zajęciach kończących pierwszy etap działań w projekcie „Równam w górę”. Tym razem było inaczej – poza szkolną świetlicą, na rowerach i w lesie. Uczestnicy wzięli udział w Grze terenowej dla Superpodróżników. Korzystając z plansz edukacyjnych Nadleśnictwa Rybnik musieli odpowiedzieć na szereg niełatwych pytań. Bo kto z Was wie, co to „kuźnia dzięcioła”, który ptak najpóźniej chodzi spać i jakie są zagrożenia lasu? My już wiemy! Zobaczcie fotorelację i udanych wakacji! Widzimy się we wrześniu!

„Samo nie zagra – zaangażuj się!”

Na kolejnych zajęciach „Równam w górę!” trochę majsterkowaliśmy ale przede wszystkim ćwiczyliśmy pracę w grupie, kreatywność i wytrzymałość konstrukcyjną papieru!:) Stawką w konkursie była zmyślna pozytywka, zachęcająca do zaangażowania się. Zaangażowani byli wszyscy, łącznie z instruktorami! Sami zobaczcie.

Warsztaty z animatorem zabaw

W deszczowy wtorek, 19 maja, mieliśmy pierwsze zajęcia z animatorem zabaw. Uczyliśmy się tworzyć zwierzęta z długich balonów. To prosty i efektowny sposób na uatrakcyjnienie każdej imprezy. Balonowe zwierzaki będą także obecne na naszym szkolnym festynie 20 czerwca. Tymczasem zobaczcie jak świetnie się bawiliśmy!

Równa grupa na kolejnych zajęciach

Na dzisiejszych zajęciach świętowaliśmy urodziny Doroty. Wyobraźnia uczestników nie zna granic! Zarówno jeśli chodzi o pomysły na urodzinową laurkę, jak i samą organizację niespodzianki i śpiewające sto lat (w dwóch językach)! Po spałaszowaniu ciasta wróciliśmy do pracy. Nasz plan na najbliższy miesiąc zajęć – przygotowanie stoiska na szkolny festyn. Do dzieła!

Równa szkoła

Tym razem Uczniowie wcielili się w rolę osób, które mają wpływ na kształt swojej szkoły… wymarzonej szkoły! Byli Nauczycielami? Dyrektorami? Ile trwały lekcje i ile przerwy? Czy szkolny świat stanął na głowie? Sami się przekonajcie!

6 HDŻ

Równa ekipa odwiedziła dziś stanicę 6 Harcerskiej Drużyny Żeglarskiej, pierwsze pływanie za nami! 😉

„Równam w górę” – pierwsze zajęcia rozwijające za nami!

W środę 6 maja rozpoczęliśmy cykl zajęć arteterapeutycznych, socjoterapeutycznych i rozwijających dla uczniów klas IV i V szkoły podstawowej w Zespole Szkolno-przedszkolnym nr 7 w Rybniku. Po krótkich zajęciach integracyjnych przystąpiliśmy do pracy: stworzyliśmy kontrakt, pod którym wszyscy się podpisaliśmy oraz zaplanowaliśmy działania na najbliższe spotkania. Uczniowie biorą udział w zajęciach w ramach projektu „Równam w górę! Pilotażowy program zajęć rozwijających dla dzieci i młodzieży”, który finansowany jest ze środków Miasta Rybnika.