Inna Bajka

inna bajka zdjęcie

ONI – Teatr Inna Bajka. ONI,  Superbohaterowie: Sylwia Morawska, Aleksandra Kapusta, Adrian Kwiotek, Paweł Kwiotek, Tomasz Stępnik i Marcin Bolibrzuch.

logo-superbohater-rybnika_poziom

Uczestnikami grupy teatralnej są osoby z niepełnosprawnością intelektualną, uczniowie i absolwenci Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Rybniku, którzy opowiadają o sobie i swoich uczuciach wykorzystując ekspresję ruchową.

Zespół teatralny Inna Bajka powstał i funkcjonował w różnym składzie od 2000 r. Instruktorzy i zespół doskonalili swoje umiejętności uczestnicząc w działaniach Ruchu Międzynarodowego Nieprzetartego Szlaku. Aktywność aktorów, systematyczny udział w warsztatach i działania wolontariackie przyczyniły się do odniesienia wielu sukcesów teatru Inna Bajka podczas festiwali teatralnych w całym kraju. Za jedno ze swoich większych osiągnięć uważają zdobycie Maski Młodych podczas Wadowickich Spotkań Teatralnych „Zgraja” w 2012 roku. Właśnie w Wadowicach zainteresowali swoimi działaniami Leszka Mądzika, znanego reżysera, scenarzystę, kierującego Sceną Plastyczną KUL.

Czym jest terapia poprzez teatr?

– „Budowanie pozytywnego wizerunku siebie, przeżywanie zadowolenia, radości z odniesionego sukcesu to elementy procesu tworzenia przedstawienia. Udział w warsztatach teatralnych stanowi centrum wszelkich aktywności. Źródłem zmian są doświadczenia korekcyjne, odreagowanie emocji poprzez taniec i ruch. Grupa teatralna ćwiczy raz w tygodniu by bawić się wspólnie rytmem, muzyką, gestem. W czasie pracy tworzą się między uczestnikami silne więzi, które pozwalają odkryć emocje, z których uczestnicy nie zawsze zdają sobie sprawę” – wyjaśnia Aleksandra Bugla , instruktora pracująca z aktorami.

Proces terapeutyczny postępujący podczas prób pozwala na przećwiczenie nowych ról. Krótkie etiudy teatralne są podstawą do przygotowania spektaklu, którego scenariusz powstaje na drodze pracy w grupie. Istotnym elementem terapii są wyjazdy na przeglądy i festiwale teatralne, gdzie aktorzy wymieniają się doświadczeniami, uczą, prezentują efekty swojej pracy.

Dlaczego są wyjątkowi? Inna Bajka odwraca „do góry nogami” i przeformułowuje myślenie o integracji osób z niepełnosprawnością intelektualną. Podczas realizacji projektu „Życie – moja samodzielna rola”  wypracowano oraz przetestowano nowatorską formułę pracy arteterapeutycznej, gdzie to osoby niepełnosprawne stają się instruktorami teatralnymi. Ta zaskakująca i niespodziewana zamiana ról dokonuje się podczas warsztatów prowadzonych przez aktorów Innej Bajki. Oferta warsztatów kierowana jest do różnych grup, np. uczniów, seniorów, samorządowców, urzędników, terapeutów, czy przedstawicieli biznesu.

Podczas warsztatów Innej Bajki każdy uczestnik może sobie pozwolić na wejście w zupełnie inną rolę. Każdy może ściągnąć maskę.

Obejrzyj spot z udziałem Superbohaterów z Innej Bajki. Chcesz wziąć udział w warsztatach? Zapytaj jak możesz ich wesprzeć?

Projekt „Superbohaterowie Rybnika” jest współfinansowany ze środków budżetu Miasta Rybnik